Boligsponsoreret

Sælg din andelsbolig selv med disse gode råd

Lejlighed med lys i ruderne
Ansgar Scheffold/unsplash.com

Efterspørgslen på andelslejligheder er efterhånden så stor, at ventelisterne er begyndt at være fyldte, og ejendomsmæglere bliver overflødige, fordi der er købere klar til at købe andelen, allerede inden de er sat til salg.

Af gode grunde bliver selvsalg af andelsboliger derfor mere og mere populært. Hvad skal du være opmærksom på, hvis du har mod på at forsøge dig med selvsalg på din bolig? Det vil vi give dig svaret på i denne artikel.

Sørg for at have dit forarbejde på plads

Proceduren for boligsalg er forskelligt fra andelsboligforening til andelsboligforening. Der vil ofte fremgå, hvilke retningslinjer der gælder for køb og salg i den pågældende forenings vedtægter. Såfremt det er muligt, bør du undersøge, om foreningen har en samlet vurderingsrapport af andelsboligen liggende af nyere dato. I vurderingsrapporten vil du nemlig kunne få oplysninger om eventuelle forbedringer, der kan øge salgsprisen på andelsboligen.

Få styr på dit nøgleoplysningsskema

I 2018 kom der nye regler ved salg af andelsboliger. Her blev det lovpligtigt med et såkaldt “nøgleoplysningsskema om andelsbolig til salg”. Skemaet indeholder informationer om den aktuelle bolig, der er til salg og en opstilling af hvordan prisen er beregnet. Bestyrelsen har 10 dage til at udlevere skemaet til andelshaveren, når de har modtaget relevant dokumentation omkring forbedringer og løsøre.

Husk en salgsannonce

Vi er heldigvis så privilegerede at bo i en en yderst udviklet onlineverden, hvor man på forskellig vis kan annoncere for f.eks andelsboliger til salg. Flere hjemmesider tilbyder, at man gratis kan oprette salgsannoncer for andelsboliger. Andre hjemmesider tager et mindre beløb for, at man placerer sin annonce på deres hjemmeside. Alternativt kan du oprette et opslag eller en annonce på eksempelvis Facebook. Her kan netværket hurtigt sprede budskabet om salget, i det hele taget er det vigtigt at gøre brug af dit netværk, når potentielle købere skal findes. 

Styr på de vigtige dokumenter

Selvom du vælger at stå med salget af din bolig selv, er det vigtigt at der er styr på de vigtige papirer. Et af de helt centrale dokumenter er købsaftalen. Købsaftalen skal indeholde prisen på andelen, dato for overdragelse, forbedringer og eventuelle løsøre, der videregives i salget. Når købsaftalen er underskrevet, så har køber nogle dage til at fortryde købet. 

Når du overdrager andelen til køber, skal du huske at videregive andelsbeviset, et eksemplar af foreningens seneste årsregnskab og budgetter, vedtægter og lister over prisberegning, løsøre og udførte forbedringer. De fleste foreninger har også ofte en husorden, som man bør overdrage til køberen ved samme lejlighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *