sponsoreret

Derfor skal du holde øje med dit blodtryk

Er du i tvivl om hvad blodtrykket egentligt er, og hvorfor man ofte får målt sit blodtryk, når man er en tur forbi hospitalet, så læs med her og få svar på nogle af dine spørgsmål.

Blodtryksmåler
Kilde: geraldoswald62 / Pixabay

Blodtryksmålingen kan både foretages, når man er hos et sundhedsfagligt personale, der skal diagnosticere dig i forskellige forbindelser, der ofte er forbundet med sygdom, skader eller lignende. I nogle tilfælde måles blodtrykket dog også derhjemme med blodtryksmålere til privat brug. Disse anvendes ofte af mennesker med markant forhøjet risiko for blodpropper eller andre hjertekredsløbssygdomme, da de skal overvåge deres blodtryk nøje af flere omgange.

Blodtryksmålingen foretages først og fremmest, når man er afslappet og i hvile, da det diastoliske tryk, bedre kendt som hviletrykket, kun kan måles, når hjertet slapper af. Det gør hjertet bedst, når man er helt afslappet. Blodtrykket måles derefter ved at anvende blodtryksmåleren, der indeholder en blodtryksmanchet, der er forbundet til en trykmåler. Manchetten bliver placeret på din højre overarm, og blodtryksmanchetten pustes op, så der forekommer et stigende tryk på overarmen.

Da afslapning er en vigtig indikator for at måle det korrekte blodtryk, så får nogle patienter en elektronisk blodtryksmåler med hjem, så de selv kan foretage blodtryksmålingen i vante og rolige omgivelser af flere omgange, hvilket vil give det mest retvisende resultat.

Blodtryksmålingen foretages for at måle, hvorvidt man går rundt med et forhøjet blodtryk, da det ofte er en ting, man ikke selv kan mærke. Det skyldes, at forhøjet blodtryk kan give åreforsnævring og forhøje risikoen for sygdomme som hjertekrampe samt blodprop i hjertet eller hjernen.

Hvis man opdager det forhøjede blodtryk i tide, vil man kunne behandle det med blodtryksnedsættende medicin samt livsstilsændringer, der nedsætter risikoen for følgevirkninger. Det er derfor også specielt vigtigt at få målt sit blodtryk og holde øje med det løbende, hvis der er en tendens til forhøjet blodtryk i familien, samt hvis man er overvægtig, har diabetes eller er ryger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *